Åka bil miljövänligt

Vi blir allt mer miljövänliga i vår vardag och en sak som detta tydligt märks på är hur fler och fler väljer att avstå från sin bil och hellre väljer kollektivtrafik eller annat färdmedel. Men trots detta finns platser och samhällen i landet där bilåkande är ett nödvändigt ont och det är på glesbygden där också naturen är som vackrast – men det finns sätt att vara miljövänlig som bilåkare också, bara man väljer rätt bil.

Röd bil storBor man som Jan Andersson, som tv4 intervjuat, på glesbygden i Jämtland och har fyra mil fram och tillbaka till matbutiken är det viktigt att tänka på hur den bil man kör påverkar vår miljö. För visst är det så att bilen påverkar miljön mer än kollektivtrafiken, men när möjligheten inte finns att sätta sig på en buss eller ett tåg är ens bil är det enda alternativet man har att välja på – se därför till att ha rätt bil. Hos exempelvis bilweb.se finns både nya och begagnade bilar att köpa och vill man bli just mer miljövänlig och miljömedveten är det viktigt att vara noga i sitt val. Och något som Trafikverket tipsar om att man då ska kika efter är parametrar som visar hur mycket bränsle bilen drar så den är energi- och bränslesnål, väljer en mindre bil framför en stor med mycket hästkrafter och sedan när man väl kör i sin bil ska man se till att hålla sig inom hastighetsgränserna samt att man endast kör sparsamt med sin bil.

Så hittar du rätt bil

Att veta vilken bil man ska välja är svårt då det finns många saker att hålla koll på, men som tur är finns också sätt att förenkla detta på. Det har staten sett till. På sajten Bilsvar, som drivs genom ett samarbete mellan Konsumentverket, Trafikverket och Energimyndigheten, kan man jämföra både olika bilmodeller mot varandra och dessutom kolla upp allt från bränsleförbrukning, månadskostnader till bilens säkerhet. Så när du hittat några bilar du är intresserad av hos Bilweb kan den här sajten vara väl värd ett besök innan ditt köp!