Google på Kungsleden

Sedan några år tillbaka går det att via Google ta del av stadsmiljöer i många länder runt om i världen, och göra en virtuell vandring på gatorna. Ett nytt projekt kommer att göra Kungsleden tillgänglig på samma sätt.

Google Trekker är en panoramakamera monterad på en ryggsäck, och liknar den kamera som används till stadsvyerna i Google Street View. Trekkern används dock för att fotografera vandringsleder. Den första leden i Sverige som fotograferas på detta sätt är Kungsleden. Sedan tidigare har bl.a. Grand Canyon, Galapagosöarna och baslägret vid Mount Everest fotograferats på samma sätt. Alla de leder som fotograferats av finns samlade på sidan Street View Treks.

Kungsleden öppnades för mer än ett sekel sedan, och kan därför sägas vara en del av det svenska kulturarvet. Att vandra längs leden blir mer och mer populärt, men Svenska Turistföreningens pengar räcker inte till för att hålla stugorna i bra skick längre. Därför har man sjösatt ett projekt där fjällvandrare kan adoptera en bit av Kungsleden, till priset av 25 kronor per meter.

Svenska Turistföreningen samarbetar med Google i detta projekt, eftersom det gör det möjligt för alla som väljer att stötta Kungsleden att bekanta sig bättre med sin bit av leden, även om det inte kommer att gå att övervaka den meter för meter ens när projektet är avslutat.

Hur fortsätter projektet?

Exakt hur stor del av Kungsleden som kommer att fotograferas av är inte bestämt i dagsläget. Kanske kan det bli så att möjligheten att ”vandra” virtuellt kommer att bli så populär att man på sikt scannar av hela med trekkern, och att detta i sin tur leder till att Svenska Turistföreningen hittar sponsorer till hela leden.

Google har tidigare hamnat i blåsväder för Street View. Många har inte känt sig bekväma med att deras hem fotograferas av och läggs ut på nätet. I Tyskland har Google också bötfällts, eftersom deras Street View-bil förutom att fotografera också samlade in lösenord till trådlösa nätverk och andra privata data. Risken för att något liknande skulle ske vid fotograferandet på Kungsleden är minimal.