Göteborg – en blandning stadsmiljö och friluftsliv

????????????????????????????????????????Göteborg är verkligen staden med många ansikten. Samtidigt som man insupa kulturen och nattlivet i den pulserande stadskärnan har man samtidigt naturen och lugnet bakom knuten. Så om man till exempel ska på konferens i Göteborg, varför inte passa på att uppleva naturen utanför staden?

Igår meddelades att Göteborg city airport lägger ner sin verksamhet, samtidigt arbetar staden för att bli mer grön, så nerläggningen kanske kan ses som ett slag för naturen. Dock skriver tidningen Dagens Industri att beslutet främst grundats på ekonomiska grunder då en renovering av flygplatsens taxibanas bärighet behöv, men kostar på tok för mycket. Så i framtiden kan man alltså inte flyga till Göteborg city airport, men som tur är kan man alltid ta tåget – och det är trots allt det mest miljövänliga alternativet. Och just i Göteborg är natur och miljö två viktiga faktorer. Till exempel skriver GP om hur enkelt det är att ta sig med hjälp av stadens kommunala färdmedel från stadskärna till vandringsleder. Och det är precis vad äventyraren Annelie Pompe tycker om att göra och hon är just nu aktuell en bok som just handlar om hur och vart man vandrar bäst i Göteborg. Dessutom har hon tidigare skrivit en bok om friluftslivet omkring staden – så en av hennes böcker är ett smart tips att ta med sig om man kommer hit som turist.

Turister och natur

I en av Stockholms tidningar står att läsa om hur vårt förhållande till naturen förändras ju mer urbaniserat vårt samhälle blir. Till exempel skriver skribenten om hur man i huvudstaden börjar se en större trend av cyklister, kajakpaddlare och parkvandringar i staden vilket resulterat i att kommunerna väljer att planera nya friluftsområden runt om i staden så som parker mellan husen. Med andra orda har man i Stockholm egentligen ändrat betydelsen för ordet friluftsliv, kanske just på grund av att naturen finns så mycket längre bort från stadskärnan. Här i Göteborg har vi desto större närhet till naturen, så det kanske är en idé att faktisk bjuda ner dem hit och visa vad friluftsliv betyder – på riktigt.