Historieturism i Göteborg

För den som vill uppleva mycket historia på så litet avstånd som möjligt från sitt hotell så är området Klippan i Göteborg ett guldläge minst sagt. Börja med att checka in på Novotel  i det gamla Sockerbruket och låt historievandringen börja redan där.

Sockerbruket och Porterbryggeriet

1808 flyttade en tysk man vid namn Abraham Lorent till Göteborg och arrenderar och köper mark och byggnader i området Klippan. Området är spektakulärt för att älven är så djup där att det passar bra för sjöfartshandel, vilket Ostindiska kompaniet redan upptäckt. Lorent börjar importera råsocker från koloniländerna och raffinerar det till vitt socker.

Sockerbruket1813 såg Lorent möjligheten i att starta ett porterbryggeri vilket han fick rättigheter till samtidigt som regeringen förbjöd import av utländsk porter. Lorent gjorde stora förtjänster och det växte till ett jättebryggeri i dåtidens mått mätt.  Dock spekulerade Lorent bort mycket pengar och vid sin död 1833 fanns det så mycket skulder i dödsboet att de var tvungna att sälja sockerbruket och porterbryggeriet till den unge engelsmannen David Carnegie.

Sockerbruket upphörde till sist 1957 efter några ägarbyten och idag utnyttjas den vackra tegelbyggnaden till hotell och andra näringsverksamheter.

Gamla Älvsborgs Fästning

Efter incheckning och utforskning av Sockerbrukets historia  så är det dags för nästa historievandring som inte är längre än på en kulle bakom sockerbruket där Gamla Älvsborgs fästning en gång låg. Det grundades någon gång på 1300-talet och blev erövrat av danskarna vid två tillfällen där svenskarna fick lösa tillbaka fästningen för enorma summor. Radioprogrammet Pang prego har gjort en rolig animation på Youtube om hur det gick till ungefär:

Sjömagasinet

Efter så mycket spännande historia kan det börja kurra i magen och det blir dags att återgå till sitt hotellrum för att njuta av en dusch, kanske utnyttja hotellets spa och relaxavdelning innan det är dags att äta middag. Många föredrar ofta att ses i hotellbaren för en liten aperitif innan det är dags att promenera till en av Sveriges bästa krogar som har en stjärna från Guide Michelin, ja promenera, det är nämligen Sjömagasinet som håller till ett stenkast från hotellet i sockerbruket. Sjömagasinet var ursprungligen Ostindiska kompaniets lagerhus och de huserade där från 1700-talet och fram till 1900-talet. På åttiotalet genomfördes en grundlig renovering och krögaren Leif Mannerström öppnade tillsammans med en kollega krogen Sjöfartsmagasinet som de sålde 2011.

Mätt och belåten kan det vara skönt att ha ett hotell på gångavstånd och blev man inte mätt så erbjuds det enklare rätter i hotellbaren eller var för inte en sängfösare innan det är dags att slumra in i de sköna hotellsängarna.

Den som tror att det är all historia som Göteborg har att erbjuda tar miste. Göteborg en stad som har otroligt mycket historiska landmärken i sina olika stadsdelar och vill man inte utgå från Klippan kan man enkelt byta till ett nytt hotell nästa dag. På www.hotelgoteborg.info man kan boka hotell till bästa pris, det vill säga om du hittar ett billigare pris på en annan webbsida så matchar de sitt pris. De har även special deals på utvalda hotell som kan vara värt att hålla utkik efter. Ha de gött!