Natur & sevärdheter i södra Sverige

Nu är det snart dags för sommarlov och semester, och varför inte använda ledigheten till att se sig om i den svenska grönskan?

Man behöver inte åka norrut för att njuta av naturen och den friska luften, det finns gott om saker att se och göra även i södra Sverige. Här följer några familjevänliga tips för den som är sugen på friluftsliv i sommar!

Platser att uppleva i södra Sverige

Vandra längs Bergslagsleden – Denna vandringsled är 28 mil lång, en av Sveriges längsta, och går genom de ursvenska Bergslagsskogarna. För den som inte vill vandra hela sträckan finns det 17 etapper längs leden, så det går bra att börja och sluta där man vill.

Kullabergs naturreservat i Skåne – I naturreservatet runt berget Kullaberg finns det mycket spännande att göra för den friluftsintresserade. Här finns grottor att utforska och vandringsleder att följa, och man kan dyka och klättra. Det finns möjlighet att campa på området men för den som föredrar en bekvämare övernattning går det ju alltid att ta bilen och bo på hotell i Malmö istället.

Åk båt på Dalslands kanal – Dalslands kanal har kallats en av de vackraste vattenvägarna i Europa och är ett populärt resmål för både seglare och kanotister. Kanalen består av flera sjöar som binds samman med kortare kanaler och sammanlagt är den hela 25 mil lång, så det finns mycket att se och utforska längs vägen. Om man inte har en egen båt finns det möjlighet att hyra.

Se Gotlands raukar på Fårö – Att ta färjan över till Gotland är en upplevelse i sig, men för den som vill se något av det häftigaste den svenska naturen har att erbjuda är Langhammars naturreservat på Fårö en plats väl värd att besöka. Här finns runt 50 raukar och vissa av dem är över 8 meter höga!

Cykla längs Göta kanal – Denna 20 mil långa kanal, som grävdes för hand, går tvärs igenom Götaland och börjar och slutar i Kattegatt i väst och Östersjön i öst. Att cykla längs med kanalen är ett perfekt sätt att njuta av det gemytliga landskapet, och det finns många mysiga pensionat och fina naturområden att stanna vid. Man behöver givetvis inte cykla hela vägen, man väljer själv var man vill börja och sluta någonstans.