Pollenallergi och dess effekt på hälsa

Runt var femte person i Sverige tros lida av pollenallergi och ändå ursäktas många fall med att det skulle vara vårtrötthet eller liknande. Det är dock så allvarligt att forskare till och med har kunnat koppla pollenallergi till ökad självmordsfrekvens bland kvinnor. Risken att obehandlad allergi misstolkas som vårdepression är tyvärr vanligt.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur du kan åka bil miljövänligt. Det är kanske omöjligt att helt skona miljön, men att däremot visa lite hänsyn och minska sin påverkan så mycket som möjligt – det kan alla göra. Det gäller först och främst att välja en bil som går på el eller är en hybrid av något slag, samt att man bara kör när man verkligen måste. Kan du cykla till ditt jobb eller skola, gör då hellre det. Det är inte bara bättre för miljön, det är bra mycket bättre även för din hälsa.

 

Pollenallergi – allvarligare än många tror

 

Apropå hälsa är det lite av en nyhet att forskare nu kopplar pollen till psykisk ohälsa enligt en artikel i Svenska Dagbladet. De är bland annat en botanist som forskat om just pollenallergi på Göteborgs universitet i över 50 år som menar att samhället fortfarande tycks se besvär med pollen som något som skulle vara lindrigt, när det i själva verket inte är så. Man kanske skojar om att man nyser lite och att det kliar i ögonen, men i verkligheten visar det sig alltså vara värre än så. Pollenallergi förblir ofta obehandlad men kan enligt forskningen kopplas till allt från nedstämdhet och depression till nedsatta skolprestationer, rastlöshet, myrkrypningar i benen och trötthet. Dålig sömn är även det ett vanligt symptom.

 

Det är viktigt att hålla utkik efter dessa symptom:

 

  • Astmasymtom som svårigheter att andas och hosta.
  • Pipande andning och besvär från luftrören vid träning.
  • Om exempelvis bara ett av ögonen eller ena näsborren kliar och rinner.
  • Om egenbehandling med receptfria läkemedel inte lindrar.
  • Om besvären finns kvar året om.
  • Om ett litet barn har pollenbesvär.