Stockholm är mer än bara shopping

Turismen i Stockholm har ökat till den dubbla storleken på tio år. Men det verkar som att de flesta turister håller sig till stadskärnan och shopping. Stockholmarna försöker dock få fler att besöka Stockholms skärgård. Och lokalborna på bland annat Kungsholmen och i Vasastan, tycker att det finns mycket för turisterna att se där.

10359739--

Enligt Svensk Handel lägger turister i Sverige allt mer pengar på shopping, skriver Kuriren. Att turisterna spenderar sina pengar på shopping har lett till att shoppingturismen i Sverige har ökat med 237 procent de senaste tjugo åren. Fram till år 2020 tror man på Svensk Handel att de utländska turisternas konsumtion i detaljhandeln kommer att öka med 11 miljarder kronor. Shoppingturismen omsätter just nu omkring 84 miljarder kronor, vilket är 13 procent av omsättningen.

Fler turister till Stockholms skärgård

Det är inte speciellt konstigt att shoppingturismen är så stor, med tanke på att många turister endast rör sig mitt i city, på shoppinggator som Drottninggatan. Men det finns faktiskt så mycket mer i Stockholm att göra, än att bara shoppa. Man kan hitta billiga hotell i Stockholm som inte ligger mitt i smeten och som gör att man får se mer av Stockholm än bara stadskärnan. Till exempel ska Stockholms skärgård öppnas för mer internationell turism. Skärgården klassas nu som en ”exportmogen destination” och för två somrar sedan rullades ett turistprojekt igång från Grisslehamn i norr, till Nynäshamn i söder. Genom att erbjuda kvalitativa paketupplevelser tror man att övärlden kan säljas internationellt. Läs mer.

Upplev Stockholms stadsdelar

Vill man inte ta sig så långt ut från city, men ändå vill komma bort från de mest ”turistiga” ställena i Stockholm, finns olika stadsdelar som nästan alla turister missar. I bland annat Vasastan och på Kungsholmen dominerar fortfarande lokalbefolkningen, trots att turismen i Stockholm fördubblats de senaste tio åren. Några saker man inte får missa om man väl besöker Vasastan är konsthallarna Sven- Harrys och Bonniers konsthall, även Rörstrandsgatan med massor av trevliga restauranger och fik, skriver Mitt i Stockholm. Besöker man istället Kungsholmen, rekommenderar lokalborna ett besök uppe i Stadshustornet. Förutom den fantastiska utsikten längst uppe, får man även mycket information om byggandet av Stadshuset på vägen upp.